Cildin görevleri
En büyük insan organı olan cilt, 2 metre kareye eşdeğer bir alan kaplar ve 10 kg ağırlığında olabilir. İç homeostazı sürdürürken, dış ortama karşı da koruyucu bariyer görevi görür.
Toplumsal önemi: bir kişinin dış görünüşü ve tanımlanması
Koruma: kimyasal ve mekanik yaralanmalar veya ultraviyole ışınları ve iç homeostazın devam ettirilmesi gibi harici ortama karşı koruyucu bariyer
Duyu: ağrı, dokunma, basınç ve sıcaklığa karşı hassastır
Termoregülasyon: damarların dilatasyon ve daralması ve terleme yoluyla termoregülasyon
Metabolizma: güneş ışığında D vitamini sentezi (kalsiyum ve fosfat metabolizması)
Cildin Anatomisi
Cilt, hipodermis (sukutanöz doku) denilen yağlı katman üzerinde bulunan epidermis ve dermis adlı iki önemli katmandan oluşur. Epidermis ve dermis de alt katmanlardan oluşur. Epidermisi dermise bağlayan bölgeye dermal-epidermal junksiyon denir. Damarlı dermis ile damarsız epidermis arasındaki oksijen, besin maddeleri ve atık ürünlerin alışverişinden sorumludur.
Epidermis
Epidermis, genellikle 0,03 ila 0,05 milimetre kalındığındaki çok katmanlı sert yassı epiteldir ve ağırlıklı olarak derinden, daha yüzeysel katmanlara kadar farklı ilerleme aşamalarındaki keratinositlerden oluşur. Keratinositler bölündükçe, daha derin katmandan daha yüzeysel katmanlara doğru hareket ederler. Koruna (en üst katman) katmanına ulaştıktan sonra, epidermal dönüş sürecine geçerler (ör. banyodan veya kaşıdıktan sonra). Bu işleme «deskuamasyon» denir. Tam epidermal dönüş («cilt yenileme») yaklaşık 2 ay sürer.
Dermis
Daha ince olan epidermisle kıyaslandığında, dermis hücreli ve hücresiz bileşenlerden oluşan karmaşık bir ağdır. Kan damarları, sinirler, kıl kökleri ve ter bezlerini içerir. Yapısal olarak dermis, yüzeysel papiler dermis ve derin retiküler dermis olmak üzere iki alt katmandan oluşur. Papiler dermisin vasküler kıvrımları epidermise besin maddeleri ile oksijeni sağlar. Yoğun olarak retiküler dermiste bulunan kollajen, dermiste bulunan ve cilde dayanıklılığını sağlayan temel yapısal proteindir. Dermiste bulunan bir diğer önemli yapısal protein elastin ise cilte elastikiyetini verir.
Fibroblastlar dermisin temel hücreleridir ve dermal proteinlerin (kollajen ve elastin) sentezinden ve degredasyonundan sorumludur. Dermiste bulunan diğer hücreler, makrofajlar ve lenfositlerdir. Bu hücreler, cilt bağışıklık sisteminin bir parçasıdır.
Hipodermis (subkütanöz doku)
Hipodermis, epidermis ve dermis için taban oluşturur ve ağırlıklı olarak gevşek bağ doku ve yağ lobçuklarından oluşur. Dermiste bulunanlardan daha büyük kan damarları ve sinirler içerir. Hipodermis, öncelikle insülatör görevi görür ve enerjinin depolanmasını sağlar.