Kötü Beslenme
Hastanede yatan hastalarda kötü beslenme vakası sıklıkla hafife alınır. Kötü beslenmenin morbidite, hastanede kalış süresi ve sağlık masrafları üzerinde önemli bir etkisi vardır. Hastaların %60'ı kötü beslenmeden muzdariptir ki bu durum sıklıkla artan sepsis, enfeksiyon, enflamasyon veya organ hasarı riski gibi ciddi komplikasyonların nedenidir. Bu komplikasyonların sonuçlarına morbidite ve mortalitenin kayda değer oranda artmasına yol açan azalan yara iyileşmesi örnek verilebilir. Bu sonuçları önlemek için, uygun beslenme tedavisi özellikle kritik hastalarda vazgeçilemez tedavi yöntemidir.
Doğru nütrisyon tedavisi (enteral ve/veya parenteral nütrisyon) hastalarınızın immün sistemi ile organ fonksiyonlarını güçlendirerek morbidite ve mortalite riskini en aza indirgemekle kalmaz, aynı zamanda daha hızlı iyileşmelerini de sağlayabilir. Bu, hastanede kalış süresini ve sonucunda da tedavi masraflarını azaltır.
Kötü Beslenme Taraması
Risk gruplarının basit bir taraması ve bu hastaların sistematik nütrisyon tedavisi, beslenme durumunu iyileştirebilir ve kötü beslenmeyle ilişkilendirilmiş riskleri azaltabilir. Bu nedenle, beslenme durumunun belirlenmesi, kötü beslenme riski taşıyan hastaların tanımlanması, bunların risklerinin değerlendirilmesi ve bireysel nütrisyon tedavisinin tanımlanması için her fiziksel muayenenin bir parçası olmalıdır.
NRS-2002 (Nütrisyon Riski Taraması), `Must´ (´Kötü Beslenme Evrensel Tarama Aracı´) ve the SGA (Subjektif Genel Değerlendirme) gibi birkaç farklı değerli tarama aracı vardır.
Kötü beslenmenin sonuçları:
- Hastanede kalış süresinde artış
- Morbidite ve mortalitede artış
- Enfeksiyon komplikasyonlarında artış
- Yara iyileşmesinde azalma
- Sağlık masraflarında artış